Alergeni

Naši sladoledi so razvrščeni v cenovne skupine katere so označene s

 

ALERGENI

Uradni list RS, št. 6/2014, 24.1.2014

Uredba o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom Na podlagi sedmega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13 in 47/13 – ZDU-1G) v zvezi z 32. in 40. členom Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 126/07 – ZUP-E, 48/09, 8/10 – ZUP-G, 8/12 – ZVRS-F, 21/12, 21/13 – ZVRS-G in 47/13) izdaja Vlada Republike Slovenije

UREDBO

o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom 3. člen(označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih, namenjenih končnim potrošnikom, in v obratih javne prehrane) (1) V skladu z (b) točko prvega odstavka in drugim odstavkom 44. člena Uredbe 1169/2011/EU morajo biti podatki o alergenih iz Priloge II Uredbe 1169/2011/EU navedeni na označbi na živilu, neposredno ob živilu, na katerega se nanašajo, ali v zbirni obliki na mestih, kjer so nepredpakirana živila predstavljena (npr. katalog).

Navedba alergena mora biti na dobro vidnem mestu, nedvoumna, čitljiva, neizbrisna in ne sme biti prekri- ta z drugim besedilnim ali slikovnim materialom. (2) Ne glede na prejšnji odstavek morajo biti alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, navedeni najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, plakat, ekran). V skladu s 3. Členom Uredbe o izvajanju uredbe(EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom smo s 13.12.2014 označili alergene v naših jedeh. Alergeni so označeni s številkami od 1 do 14 in so predstavlje- ni v spodnji tabeli.

 

VSEBNOST SNOVI, KI POVZROČA ALERGIJO ALI PREOBČUTLJIVOST PO UREDBI 1169/2011/EU

 

OZNAČENJE ALERGENOV S ŠTEVILKAMI

Številka, ki je pred spodaj navedenim alergenom označujeje alergen v proizvodu, ali možnosti sledi alergena v proizvodu. V primeru hujših alergij se prosim posvetujte s strežnim osebjem!

1 ŽITO, KI VSEBUJE GLUTEN
2 RAKI
3 JAJCA
4 RIBE
5 ARAŠIDI
6 SOJA
7 MLEKO/ML. PROIZVOD, KI VSEBUJE LAKTOZO
8 OREŠČKI
9 LISTNA ZELENA
10 GORČIČNO SEME
11 SEZAMOVO SEME
12 ŽVEPLOV DIOKSID
13 VOLČJI BOB
14 MEHKUŽCI